Het verlies van een kindje

De geboorte van een nieuw gezinslid zou een feestje moeten zijn. Een moment in je leven zo mooi, dat het je altijd bijblijft. Helaas gaat een zwangerschap niet altijd zoals gepland. Het verlies van een baby kan een grote psychische sleur met zich meenemen. Iedereen verwerkt een verlies anders. Of het nu gaat om een miskraam, abortus, overlijden na geboorte of op jonge leeftijd; het is een hartbrekende situatie.

‘Hij zou nu 2 zijn….’

Beelden van ‘wat had kunnen zijn’ blijven vaak rondspoken in de hoofden van ouders. Hoe zou het kind geweest zijn, zou hij op zijn vader of moeder gaan lijken, wat zou hij zijn gaan studeren, etc. De dag dat het kind is overleden zal altijd een nare herinnering blijven. Het is iets dat je al die tijd bij je hebt gedragen. Het is een creatie van jou en je geliefde en dat is je zomaar afgenomen. Er is een gevoel van oneerlijkheid. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die een abortus laten plegen en het dus een eigen keuze is. Toch betekent dit niet dat zij hier geen verdriet van kunnen hebben. Er kunnen gevoelens zijn van spijt, maar misschien was het ook een keuze omdat het niet anders kon in haar leefsituatie.

Effect op de rest

Niet alleen de moeder en vader zullen verdrietig zijn. Dit zal ook effect hebben op kennissen en vrienden om heb heen. Ze kunnen eigenlijk geen steun bieden, omdat het iets is waar de ouders zelf overheen moeten komen en op hun eigen manier moeten verwerken. Het kan zijn dat ouders als een kind hadden. Ook op dit kind kan het zwaar vallen. Niet per se omdat deze zo graag een broertje of zusje wilde, maar het kan gebeuren dat ouders zo bezig zijn met het verloren kindje, dat de aandacht van hun al bestaande kind wegvalt. Dit kind zal zich hierdoor minder gewaardeerd voelen en niet snappen waarom papa en mama hem dan niet meer leuk vinden en minder aandacht geven. Het is dus zeer belangrijk als ouders om dit kind niet het gevoel te geven dat hij minder waard is dan hiervoor. Leg uit waar je als ouders mee zit en betrek het kind bij de rouw. Dit hoeft niet tot in detail, want alleen maar verdriet zien is ook niet goed. Zolang het kind maar niet genegeerd wordt en het idee krijgt dat hij niet gewild is.

De begrafenis

De uitvaart van een baby kan verschillend zijn. Voor de ene ouders is het een afsluiting, voor andere kan het een nog grotere deken van een donkere dag over zich heenbrengen. Voor veel ouders scheelt het om te weten dat de kosten gedekt zullen zijn. Veel uitvaartverzekeringen dekken niet alleen de verzekerde zelf, maar ook de kinderen. Dit is iets dat je kan uitzoeken bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.