Klachten bij het ouder worden

Mensen die ouder worden krijgen vroeg of laat last van lichaamskwaaltjes. Sommige van deze klachten worden als normaal beschouwd, terwijl op sommige klachten meer een taboe ligt. Het is belangrijk om deze klachten of bijkomstigheden te bespreken en als het nodig is tijdig ook eens de huisarts te bezoeken. Toch blijkt dit vaak pas laat te gebeuren, omdat de patiënt zich schaamt voor problemen die eigenlijk heel normaal zijn en een bijkomstigheid zijn van het ouder worden.

Slechter gehoor

Een van de meest voorkomende klachten is het gehoor dat slechter wordt. Aan het begin kan dit nog ontkent worden, maar vanzelf zal aan de omgeving duidelijk worden dat doofheid op komt zetten. Dit heeft vooral te maken met ouderdom van het gehoororgaan. Dit kan komen door gewoon natuurlijke verslijting, maar ook door een hogere blootstelling aan harde geluiden door de levensjaren heen. Vroeger werd er bijvoorbeeld niet zo nauw gekeken naar arbowetten op de werkvloer en bleven oorkleppen bij sommige werkzaamheden uit. Slechthorendheid kan het sociale leven van een ouderen moeilijker maken. Omdat gesprekken niet meer gevolgd kunnen worden zal er steeds meer afstand komen tussen personen of gaat de oudere zelf steeds minder naar sociale activiteiten.

Seksualiteit

Onder ouderen is seksualiteit een soort taboe. Zeg nou zelf, wie wil er nou aan denken dat opa en oma nog samen onder de lakens duiken. Maar ook ouderen hebben nog steeds behoeftes. Is een man of vrouw lang alleen kan dit ook psychisch erg moeilijk zijn. Ze zullen niet zo snel meer een nieuwe partner gaan zoeken, maar de drang naar liefde en aanraking zal er altijd nog zijn. Een ander probleem onder seksualiteit bij ouderen is de erectiestoornis. Iedereen kan hier last van hebben, maar mannen in een hogere leeftijd blijken hier steeds meer last van te hebben. De redenen kunnen verschillend zijn, maar de oplossing is gelukkig simpel. Tegenwoordig zijn er middelen zoals Kamagra op de markt. Dit erectiemiddel zorgt ervoor dat er alleen een erectie is zodra de man seksueel geprikkeld wordt en de erectie tot stand blijft. Lees meer over dit middel op http://www.kamagra-bijsluiter.nl/

Incontinentie

Incontinentie, ofwel urineverlies, is ook weer een klacht die schaamte met zich mee kan brengen bij een ouderen. Er zijn vaak meerdere oorzaken in het spel waardoor deze klacht plaatsvindt. Denk hierbij aan: obstipatie, chronisch hoesten waardoor er druk op de urineleider komt te staan en een slechte mobiliteit waardoor het naar de wc gaan uitgesteld wordt of de patiënt er te laat bij is. Er zijn spiertrainingen om urineverlies te behandelen. Helaas zijn ouderen vaak niet gemotiveerd om hieraan te beginnen. En het geven van medicijnen is ook niet de beste optie als er al veel verschillende medicatie is die elkaar kunnen tegenwerken. Tegenwoordig zijn er ook genoeg luiers voor ouderen die gedragen kunnen worden.